Oxygen Blue

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Αγρυπνία τελέστηκε στην Ι.Μ.Υπαπαντής (Αναλήψεως) Μετεώρων για την εορτή της Αναλήψεως του Χριστού


Η αγρυπνία τελέστηκε στο Καθολικό της Μονής της Υπαπαντής του Χριστού, αρχικά της Αναλήψεως. 
Ο ναός είναι κατάγραφος με καλής τέχνης τοιχογραφίες, που, σύμφωνα με τις σωζόμενες δύο κτιτορικές επιγραφές, έγιναν το 1366/67 με τη συνδρομή και με έξοδα του «πρώτου» της Σκήτης των Σταγών ιερομονάχου Νείλου και του μοναχού Κυπριανού, επί επισκόπου Σταγών Βησσαρίωνος, στα χρόνια της βασιλείας Συμεών Ούρεση του Παλαιολόγου (πρόκειται για τον πατέρα του δεύτερου κτίτορα της Μονής του Μεγάλου Μετεώρου οσίου Ιωάσαφ). 
Η τοιχογράφηση αυτή, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζωγραφικά μνημεία του δεύτερου μισού του ΙΔ΄ αι­ώ­να, καλύπτει το γνωστό ιστορικό και δογματικό εικονογραφικό κύκλο (σκηνές του Δωδεκάορτου και των Παθών του Χριστού, ολόσωμοι άγιοι κ.α.).
Ενδιαφέρουσα είναι η ενεπίγραφη απεικόνιση, σε κόγχη του ναού, του κτίτορα ιερομονάχου Νείλου, γονατισμένου μπροστά στα πόδια της Παναγίας Ελεούσας. 
Μεταγενέστερη προσθήκη αποτελεί ο νάρθηκας του ναού, που κτίστηκε στα 1784, επί επισκόπου Σταγών Παϊσίου και ηγουμένου Συμεών. Τότε και τοιχογραφήθηκε από τους Καλαρρυτινούς, ζωγράφους Δημήτριο Ζούκη και το μαθητή του Γεώργιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου