Oxygen Blue

Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Δημοσίευμα της Καθημερινής για την ακύρωση του αναρριχητικού φεστιβάλ στα Μετέωρα

Αναστάτωση στην τοπική κοινότητα της Καλαμπάκας προκάλεσε η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου να μη δώσει τη συγκατάθεσή του στη διοργάνωση Διεθνούς Φεστιβάλ Αναρρίχησης τον Σεπτέμβριο στα Μετέωρα.

Επρόκειτο για το Petzl Rocktrip Festival, μια από τις κορυφαίες διεθνείς συγκεντρώσεις αναρριχητών από όλο τον κόσμο που θα έφερνε στην ευρύτερη περιοχή περισσότερους από 1.000 ξένους επισκέπτες (αθλητές, θεατές και δημοσιογράφους).

Η άρνηση του γνωμοδοτικού οργάνου του υπουργείου Πολιτισμού έγινε δεκτή με απογοήτευση, καθώς το φεστιβάλ, εκτός από τη δωρεάν διαφήμιση των Μετεώρων στη διεθνή κοινότητα, θα είχε άμεσο αντίκτυπο στην τοπική οικονομία. Το θέμα ανέδειξε το «Ποτάμι» και ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης με παρέμβασή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, κάνοντας λόγο για «φοβίες» που μας κρατάνε πίσω ως χώρα: «Πρέπει να αξιοποιήσουμε τον τόπο μας, προς όφελος των παιδιών μας, χωρίς φοβίες και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, σεβόμενοι βέβαια την ιστορικότητα και την ομορφιά του χώρου. Πρέπει να βρούμε, όπως έχει βρει όλη η Ευρώπη, τη δίοδο προς θετικές αλλαγές, για να κερδίζει η κοινωνία, προστατεύοντας ταυτόχρονα και το περιβάλλον». Σήμερα, μάλιστα, στις 11 το πρωί, δύο στελέχη του κόμματος, ο Στέφανος Ψημένος και η Ζαχαρούλα Γιαβρούτα-Λούδα, αμφότεροι υποψήφιοι ευρωβουλευτές, θα αναρριχηθούν στα βράχια των Μετεώρων και αμέσως μετά θα δώσουν συνέντευξη Τύπου, διατυπώνοντας τις θέσεις του «Ποταμιού» σχετικά με τη διεξαγωγή του Διεθνούς Αναρριχητικού Φεστιβάλ αλλά και την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού γενικότερα.

Αρχικά δόθηκε η εντύπωση ότι επρόκειτο περί διελκυστίνδας ανάμεσα στους αναρριχητές και τους μοναχούς των Μετεώρων που εισηγήθηκαν αρνητικά ως προς τη διοργάνωση του φεστιβάλ. Ομως, όσοι παρακολούθησαν τη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου σχημάτισαν διαφορετική εντύπωση. Τα μέλη του ΚΑΣ αρνήθηκαν να ανάψουν το «πράσινο φως» όχι γιατί ήθελαν να ευθυγραμμιστούν με τη μοναστική κοινότητα (το 2013 το συμβούλιο έδωσε τη συγκατάθεσή του για διαφημιστικό σποτ της Red Bull στα Μετέωρα παρά την αντίθετη άποψη των μοναχών) αλλά γιατί έκριναν τον φάκελο παρουσίασης των διοργανωτών του φεστιβάλ «ανεπαρκή». Η ενημέρωση με τους σχετικούς χάρτες και τις διαδρομές αποδείχθηκε εξαιρετικά ελλειμματική ενώ η πρόταση για πολιτιστικές εκδηλώσεις «στο πλαίσιο του φεστιβάλ» δεν υποστηρίχθηκε με συγκεκριμένες πληροφορίες.

Επιπλέον, τα περί «κόντρας» ανάμεσα στους αναρριχητές και τους μοναχούς δεν φαίνεται να έχουν βάση. Τα Μετέωρα έχουν καθιερωθεί τις τελευταίες δεκαετίες ως ένας πολύ ξεχωριστός προορισμός για όσους αγαπούν αυτή την ιδιαίτερη και τόσο απαιτητική δραστηριότητα. Αναρριχητικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται συχνά, και με την επίσημη ή ανεπίσημη ανοχή της μοναστικής κοινότητας. Ομως, η διοργάνωση μεγαλύτερων σε κλίμακα γεγονότων επηρεάζεται και από την κήρυξη των Μετεώρων (με νόμο του 1995) ως «ιερού τόπου». Το υπουργείο Πολιτισμού επιχειρεί να εκσυγχρονίσει το περιεχόμενο της έννοιας του «ιερού τόπου» αλλά μέχρι σήμερα μόνο οι μονές έχουν συνεισφέρει με προτάσεις στη διαβούλευση του θέματος.


Ίσως η ολοκλήρωση της επεξεργασίας του θεσμικού πλαισίου να μην επιτρέψει στο μέλλον να γίνουμε ξανά θεατές αχρείαστων αντεγκλήσεων που δεν αφήνουν τίποτα θετικό πίσω τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου