Oxygen Blue

Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Ο πανηγυρικός εσπερινός στην Ιερά Μονή Αγιού Νικολάου Μπάντοβα


Στις 20 Μαΐου η εκκλησία μας εορτάζει την Ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Νικολάου των Μύρων. Ένας από τους ναούς που εορτάζει είναι και το καθολικό της Ι. Μονής Αγίου Νικολάου Μπάντοβα.
Μπάντοβας (ή Μπάτοβας) λέγεται ο βράχος με τις πολλές τρύπες που βρίσκεται πάνω από την Καλαμπάκα αριστερά της Αηάς. Στο πίσω μέρος του βράχου αυτού προς την πλευρά του Καστρακίου στην περιοχή Κοφίνια υπάρχει η Ι. Μονή Αγίου Νικολάου Μπά(ν)τοβα. Γι' αυτό λέγεται και Άγιος Νικόλαος ο Κοφινάς. Κατά τον Αθ. Τσαγκαρσούλη ο βράχος πήρε το όνομα από την Ιερά Μονή.
Η Μονή ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα από τον πρώτο(=ηγούμενο) της Σκήτης Σταγών Νείλο.
Σύμφωνα με αχρονολόγητο γράμμα αδήλου επισκόπου Σταγών που πιθανότατα ανήκε στο έτος 1378/8 την χρονιά αυτή εκπρόσωπός της πήρε μέρος σε σύναξη από τον Επίσκοπο Σταγών. Αναφέρεται ακόμα στο Σύγγραμμα ιστορικό ή χρονικό των Μετεώρων και στο κατάστιχον δια την αποκοπήν των κελιωτών. Καταστράφηκε από βομβαρδισμό το 1943 εκτός από το καθολικό που είναι λαξευμένο στο βράχο.
Θυμάμαι μικρός που ανεβαίναμε, οι Καλαμπακιώτες στη Μονή όταν γιόρταζε αλλά και άλλες φορές από το μονοπάτι που υπάρχει στη χούνη ανάμεσα στους βράχους της Αηάς και του Μπάντοβα επειδή ήταν πιο μικρή η απόσταση. Και τώρα ανεβαίνεις, αν καταφέρεις να αντιμετωπίσεις τα χορτάρια, τα κλαδιά, τα αγκάθια και τα βάτα. Στο μονοπάτι αυτό έπεσε ένας βράχος από την Αηά με το σεισμό που έγινε το 1995 στα Γρεβενά.
Τώρα η ανάβαση γίνεται από την πλευρά του Καστρακίου ακολουθώντας τη διακλάδωση δεξιά μετά το «Σταυρό» και μετά πάλι δεξιά προς το εκκλησάκι της Παναγίας. Από εκεί φαίνεται η Μονή σαν μεγάλη αετοφωλιά μέσα στο βράχο. Ακολουθώντας το οφιοειδές σκιερό και ανηφορικό μονοπάτι, δεξιά από τον Άγιο Αντώνιο, φτάνεις στη βάση του βράχου. Με σκάλες, ξύλινες, στρωμένες με πλάκες ή λαξευμένες στο βράχο ανεβαίνεις στο τέταρτο «όροφο» όπου είναι το καθολικό. Εκεί υπήρχε και στέρνα.
Η Μονή ανακαινίστηκε πριν μερικά χρόνια και οι τοιχογραφίες είναι πρόσφατες. Στο νάρθηκα υπήρχε η επιγραφή: «Ανεκινήσθη η παρούσα Μονή του Αγίου Νικολάου Μπάτοβου Δια Συνδρομής Ιγνατίου Μοναχού όστις εχριμάτησεν ποτέ καιρόν εις την Μονήν του Αγίου Στεφάνου και ύστερον ήλθεν εντεύθα 1876: Απριλίου και ευγενίας Μοναχής εν έτει 1893».
Ο ίδιος μοναχός δαπάνησε και για την αγιογράφηση του καθολικού «Δια εξόδων Ιγνατίου Μοναχού 1881 Σεπτεμβρίου 19».
Το Απόγευμα της Δευτέρας τελέστηκε ο Εσπερινός στο μικρό καθολικό της Μονής και στον εξώστη με την ωραία θέα προς το Καστράκι ευλογήθηκε η αρτοκλασία από τον π. Χρυσόστομο Τέτσιο. Το Θείο Κήρυγμα έκανε ο ίδιος ο Γέροντας Χρυσόστομος ο οποίος με το γνωστό γλαφυρό και παραστατικό τρόπο αναφέρθηκε στη μοναξιά των ανθρώπων.
Στο τέλος αφού ασπαστήκαμε την εικόνα του Αγίου Νικολάου κατεβήκαμε με προσοχή τα στενά και χαμηλά σκαλιά. Στην έξοδο, μας προσφέρθηκε άρτος, γλυκό και αναψυκτικό. Την Τρίτη το πρωί τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία.

Αναδημοσίευση από ΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου