Oxygen Blue

Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Σύναξη Όσιων Μετεωριτών Πατέρων: Μια πανήγυρη που πρέπει να λάβει χαρακτηριστικά Πανελλήνια

του Γρηγόρη Καλύβα
(Αναδημοσίευση από το stagonnews.gr)


Ως γνωστόν την τέταρτη Κυριακή μετά το Πάσχα (Κυριακή του Παραλύτου) η Εκκλησία, η Καλαμπάκα αλλά και η ευρύτερη περιοχή, συνεορτάζουν την Σύναξη των Οσίων Μετεωριτών Πατέρων, των μοναχών δηλαδή που αγίασαν στα μοναστήρια, στις σκήτες και στα ασκηταριά των Μετεώρων.
Έτσι και φέτος ο περίλαμπρος ναός των Οσίων Μετεωριτών Πατέρων Καλαμπάκας, θα είναι το επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων και ακολουθιών που θα λάβουν χώρα και στις οποίες θα πρωτοστατήσει ο Μητροπολίτης «ΣΤΑΓΩΝ και ΜΕΤΕΩΡΩΝ» κ.κ. Σεραφείμ.
Αλήθεια, η εορτή αυτή είναι μια πανήγυρη στο πλαίσιο ενός ενοριακού ναού, ή πρέπει να βγει από την τοπικότητα και να λάβει μεγαλύτερο εκτόπισμα που να φτάνει και να αγγίζει κάθε εσχατιά ελληνικής γης και Ορθόδοξης παρουσίας;
Είναι ένα ερώτημα που δυστυχώς ως τοπικό κοινωνικό σύνολο δεν έχουμε απαντήσει.
Δεν ξέρω αν ως τοπική κοινωνία έχουμε συνειδητοποιήσει πόσο σημαντική είναι αυτή η πανήγυρη και τι σηματοδοτεί αναφορικά με το περιεχόμενο και την ιστορία των Μετεώρων και αν, εν τέλει, έχουμε εμβαθύνει μέσα σ' αυτά ώστε να την εντάξουμε στο στίγμα που θέλουμε να έχει η πόλη και η περιοχή.
Και μόνο στην σκέψη ότι από τον 14ο αιώνα οι κορφές, τα κοιλώματα και τα απόσκια της αγίας λιθουπόλεως φιλοξένησαν μεγάλες μορφές, μεγάλα πνευματικά αναστήματα του Ορθόδοξου μοναχισμού, που με τα έργα των χειρών και του πνεύματός τους, τον καθαγίασαν και μας τον κληροδότησαν, φτάνει για να τοποθετήσουμε αυτήν την εορτή στο κέντρο του τοπικού μας γίγνεσθαι.
Η Μετεωρίτικη Θηβαίδα είναι ένας Θεόκτιστος και Θεοφρούρητος ιερός χώρος που χρίζει της προστασίας και της φροντίδας μας ακριβώς γιατί τα βράχια, οι σπηλιές και οι χαράδρες είναι καθαγιασμένα από τα δάκρια μετανοίας, και ασκήσεως των ασκητών και μαρτύρων που μέσα δω, από τον 14ο αιώνα μέχρι σήμερα, ασκούνται στην μίμηση της κατάστασης των αγγέλων στον Θείο έρωτα, στην υμνωδία, στην υποταγή και στην διακονία των ψυχών.
Έχω επισημάνει πολλάκις στο παρελθόν και θα επιμείνω πως αυτή η πανήγυρη πρέπει να λάβει, πέραν των λατρευτικών ακολουθιών, άλλα χαρακτηριστικά, τέτοια που να καταυγάζουν το βάθος του πνευματικού και ιστορικού πλούτου της Αγιομετεωρίτικης μοναστικής πολιτείας.
Δυστυχώς όμως η γνωστή αβελτηρία μας, οι λογικές που βλέπουν και αναλύουν τα Μετέωρα μόνο εμπορική εκμετάλλευση, δεν επέτρεψε, ίσα με τώρα τουλάχιστον, να αναδειχθεί αυτή η πανήγυρη- ενθύμηση ως ένα πανελλήνιο και πανορθόδοξο πνευματικό και ιστορικό γεγονός με ποικίλες εκδηλώσεις που θα εντρυφούν στο μεγαλείο της ισάγγελης Αγιομετεωρίτικης πολιτείας.
Γιατί αλήθεια την μέρα αυτή ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος και οι συν αυτό ιεράρχες της Ιεράς συνόδου να μην συλλειτουργούν υπό την σκιά των Αγίων Μετεώρων και αυτή η λειτουργία να μην μεταδίδεται από την κρατική τηλεόραση;
Γιατί να μην συμμετέχει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στις λατρευτικές και άλλες παράλληλες εκδηλώσεις;
Όλα αυτά δημιουργούν το υπόβαθρό που λέει πως ως τοπική κοινωνία, πολιτική ηγεσία, εκκλησία και Αγιομετεωρίτικη μοναστική κοινότητα, επιβάλλεται η συνεργασία ώστε να καταστήσουμε αυτήν την εορτή, εορτή των εορτών.
Ο τόπος αυτός ευτυχώς έχει το μοναδικό προνόμιο και την ευλογία να χωράει τις περισσότερες των δράσεων που αναπτύσσει η ανθρώπινη δραστηριότητα χωρίς αποκλεισμούς, αλλά εκείνο που εμείς πρέπει να κάνουμε είναι να αναπτύξουμε παράλληλα και κάποιες άλλες δράσεις που αναδεικνύουν το στίγμα του χώρου που δεν είναι άλλο από τα Μετέωρα.
Μέσα από την ανάδειξη της μεγάλης πνευματικής και ιστορικής κληροδοσίας των Αγίων Μετεώρων, μέσα από την προστασία και ανάδειξη αυτού του πλούτου, έχουμε να κερδίσουμε ως τοπικό κοινωνικό σύνολο.
Γιατί απλά αυτή είναι η κληρονομιά μας αυτή είναι η ταυτότητά μας!!!
Θα έλεγα πως κάθε μονοσήμαντη προσέγγιση της Μετεωρίτικης Θηβαίδας το μόνο που επιτυγχάνει είναι να παραδίδει αργά και σταθερά "τα άγια τoις κυσί"!!!
Θα επιτρέψουμε άραγε να παραδοθούν τα μείλια αυτά στον ισοπεδωτικό συρμό της σημερινής εποχής της τεχνοκρατίας, της ηθικής κατάπτωσης και της εμπορευματοποίσης των πάντων;
Νομίζω ΟΧΙ!!!
Και αυτό το «ΟΧΙ» πρέπει να το πούμε όλοι μας με κάθε τρόπο, με όση δύναμη φωνής διαθέτουμε με μπροστάρη την τοπική πνευματική διανόηση που πρέπει ποια να μιλήσει για όλα αυτά και να «καθοδηγήσει» το τοπικό κοινωνικό σύνολο!!!

Ουσιαστικά μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα αφορά την γενικότερη πορεία του ευλογημένου τόπου μας όπου όλοι μπορούμε και πρέπει να συμβάλουμε με τις ιδέες μας, τις αγωνίες μας, τις ελπίδες μας ακόμα και τα λάθη μας!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου