Oxygen Blue

Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

Άστοχη η συμβολική αναρρίχηση των στελεχών του Ποταμιού στα Μετέωρα

Θωμάς Δασκάλου 
Αρχιτέκτων-Μηχανικός


Κυριολεκτικώς άστοχη, η συμβολική αναρρίχηση των δύο συμπολιτών πολιτευτών (του «Ποταμιού») στους βράχους των Μετεώρων, εις ένδειξη διαμαρτυρίας για την αρνητική απόφαση του ΚΑΣ σχετικά με την διοργάνωση Διεθνούς Αναρριχητικού Φεστιβάλ.
Στο πνεύμα της ρηχής κομματικής σκέψης και ευκαιριακών πολιτικών αποκομίσεων, αγνοούν ουσιώδεις έννοιες περί αρχαιολογικών και ιερών χώρων.
Πέρα από τους κανονισμούς, τα διατάγματα και τα άρθρα, απαιτείται μια βαθύτερη συνειδησιακή κατανόηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, σε όλες τις εκφάνσεις της, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με υπευθυνότητα και να περιβάλλεται με τον δέοντα σεβασμό.
Τελευταίως, γινόμαστε μάρτυρες κραυγαλέων εκουσίων προσβολών, παραχαράξεων και αλλοιώσεων ιστορικών γεγονότων, προσώπων , εθνικής ταυτότητος, ιερών χώρων, γλώσσας, παιδείας, οικειοποίησης της ιστορίας από γειτονικούς λαούς, υποτίμηση εθνικών αξιών, για τα όποια δεν διέκρινα ποτέ κάποια ανάλογη «activate» ευαισθησία ή «extreme» διαμαρτία εκ μέρους του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου.
Εν προκειμένω, στο πνεύμα των πολιτιστικών σκοπιμοτήτων, του εντυπωσιασμού, της «προοδευτικής διανόησης», αλλά και βεβαίως και λόγω έλλειψης παντελούς αυτογνωσίας, υποκριτικά παρακάμπτουν την ουσία της αρνητικής γνωμάτευσης του ΚΑΣ η οποία αναφέρεται ειδικά στις παράλογες απαιτήσεις των διοργανωτών του συγκεκριμένου Φεστιβάλ και καταφεύγουν σε φτηνά, αφελή και ανούσια γνωστά επιχειρήματα περί τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης, πολιτιστικής παγκοσμιότητας κ.λ.π. τα οποία σε καμιά περίπτωση, δεν αντέχουν σε οποιαδήποτε σοβαρή κριτική.
Μνημεία όπως ο Παρθενώνας, Δελφοί, Ολυμπία, Δήλος, Αγία Σοφία, Μετέωρα και πλήθος άλλων ιερών και ιστορικών χώρων παγκόσμιας αξίας και εμβέλειας, δεν έχουν την ανάγκη προβολής από αναρριχητές, ανεμοπτεριστές, κροσσίστες, ακτιβιστές, οικολόγους και λοιπών πολιτικολόγων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου