Πιο συγκεκριμένα στο δημοσίευμα παρουσιάζονται οι λόγοι για τους οποίους το ΚΑΣ έκρινε ακατάλληλη μια τέτοια διοργάνωση ρωτώντας μάλιστα και τον ίδιο τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κώστα Τασούλα ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως η απόρριψη της αιτήσεως για τη διοργάνωση του διεθνούς αναρριχητικού φεστιβάλ εντός του ιερού χώρου των Μετεώρων οφείλεται σε ελλιπή τεκμηρίωση του αιτήματος σχετικά με τους χάρτες και τις διαδρομές της αιτούμενης αναρρίχησης ενώ και η πρόταση για πολιτιστικές εκδηλώσεις δεν ήταν συγκεκριμένες! Και καταλήγει πως όλες οι αιτιάσεις που ακούγονται για δήθεν φοβίες και αγκυλώσεις εκ μέρους του υπουργείου Πολιτισμού είναι αστήριχτες και μετέωρες!
Τέλος ο κ. Τασούλας επισήμανε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού
έχει ήδη ζητήσει από την Ιερά Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων, τις Ιερές Μονές Μετεώρων,
τον Δήμο Καλαμπάκας και την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων την έκφραση των
απόψεων τους ώστε να προχωρήσουν στην έκδοση Π.Δ. που θα καθορίζει τις δραστηριότητες και τους περιορισμούς στον ιερό χώρο των Μετεώρων αλλά μέχρι σήμερα από τις τέσσερις πλευρές
μόνο οι Ιερές Μονές έχουν συνεισφέρει με προτάσεις στη διαβούλευση του θέματος.
Η τοποθέτηση εκπροσώπων της μοναστικής πολιτείας χωρίς να έρχεται σε αντίθεση με τον αναρριχητικό τουρισμό επικεντρώνεται στις εξής θέσεις:
- Τα Μετέωρα αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας με περίπου 1.000.000 αφίξεις ετησίως και συνεισφορά κατά 50% περίπου στο συνολικό τουριστικό προϊόν του Νομού Τρικάλων.
- Το τουριστικό αυτό ρεύμα είναι στην συντριπτική του πλειοψηφία πολιτιστικός και θρησκευτικός οργανωμένος-μαζικός τουρισμός που επισκέπτεται τις Ιερές Μονές χωρίς περαιτέρω διαμονή (κατά το μεγαλύτερο ποσοστό) στην περιοχή.
- Το ζητούμενο είναι η χρήση της δυναμικής των Μετεώρων και η ανάπτυξη παράλληλων δραστηριοτήτων και εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή, στον απαράμιλλο ορεινό όγκο της επαρχίας Καλαμπάκας (Ασπροπόταμος κ.α.).
- Ο αναρριχητικός τουρισμός αποτελεί αμελητέα ποσότητα σε σύγκριση με το τεράστιο τουριστικό ρεύμα που κινείται στην περιοχή και δεν διαθέτει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη.
- Σε κάθε περίπτωση πάντως μπορεί να αναπτυχθεί στις παρυφές των Μετεώρων στην όμορη περιοχή του Αγίου Δημητρίου (Τσούγκουρο) και στον Γάβρο. Εκεί υφίστανται βραχώδεις σχηματισμοί και συμπλέγματα ανάλογα με αυτά των Μετεώρων
- Η ανάπτυξη του αναρριχητικού πεδίου Αγίου Δημητρίου-Γάβρου θα συμβάλει στην διάχυση του τουριστικού ρεύματος στην ευρύτερη περιοχή και θα αποσυμφορήσει την τόσο επιβαρυμένη και κορεσμένη τουριστικά περιοχή των Μετεώρων
- Το Υπουργείο Πολιτισμού και η Μοναστική Κοινότητα δεν είναι αντίθετες με την αναρρίχηση στα Μετέωρα με την προϋπόθεση ότι αυτή δεν ασκείται άναρχα και ανεξέλεγκτα και θα υπόκειται σε κανόνες. Βασικό κριτήριο είναι ο σεβασμός και η προστασία της ιερότητας και του μνημειακού χαρακτήρα της περιοχής
- Η ομόφωνη αρνητική γνωμοδότηση του ΚΑΣ δεν αποτελεί απαγόρευση εν γένει της αναρρίχησης στα Μετέωρα. Αφορούσε ένα συγκεκριμένο αίτημα της ΕΟΟΑ που σχεδιάζε αναρριχήσεις και πάραλληλες δραστηριότητες φεστιβαλικού χαρακτήρα σε 42 βράχους, σε όλο το εύρος δηλαδή του Μετεωρίτικου χώρου (βλ. σχετικό χάρτη).
- Τα Μετέωρα αποτελούν το δεύτερο σημαντικότερο (μετά το Άγιο Όρος) Μοναστικό Κέντρο της χώρας μας. Είναι ένα μοναδικό διεθνούς ακτινοβολίας ζωντανό-ενεργό μνημείο με τεράστια αναγνωρισιμότητα και ανυπολόγιστο εθνικό πολιτιστικό απόθεμα. Ένα τέτοιο παγκόσμιο αγαθό δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο άναρχων δράσεων χωρίς προστασία και κανόνες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου